O tom ako... sa (ne)riadime svojim podvedomím

18:44:00

  

Podvedomie. Pojem v psychoanalýze definovaný ako najväčší objem psychiky - niečo, čo stojí v protiklade k vedomému duševnému životu. Teória pekná, now let´s talk about reality. 



   Nie je to tak dávno, čo som písala kamarátke a opäť jej mrnčala a akýchsi úplne nepodstatných veciach (viem, že boli nepodstatné, lebo už teraz ani neviem, o čo išlo) a opäť raz som sa nevedela sama rozhodnúť. Napísala mi vec, ktorá sa mi zapísala do pamäte - Riaď sa svojim podvedomím. Je to to najhlbšie, čo v sebe máš, niečo kam nemá prístup tvoj mozog a pokiaľ toto podvedomie poslúchneš, urobíš vždy správne rozhodnutie. Čítala som tie riadky dokola a dokola a hádajte čo! Vykašľala som sa na svoje podvedomie! Ako vždy, potlačila som všetku svoju intuíciu, všetko to, čo mi hovorilo áno som zamenila za nie a zahrabala to tak hlboko, že som ani nevedela, že niečo také existuje. A potom prišiel pád. Rovno na hubu (pardon). Drsný, bolestivý, nečakaný. Ale, čo to trepem, očakávaný... Očakávaný mojim podvedomím a všetkým tým čo mi hovorilo áno, keď ja som to zamieňala za nie. Tým, čo v mojom vnútri kričalo a dralo sa na povrch, ale ja som to zahlušila. Takže áno - pád, ktorý som čakala bol omnoho drsnejší, pretože, nuž... spôsobila som si ho sama. 
   Viete, čoraz viac si uvedomujem, že ľudia sa nemenia. Neverím tomu, že sa dokážu zo dňa na deň zmeniť. Avšak verím tomu, že občas sme schopní prehliadať to, čo sa nám na ľuďoch nepáči a ospravedlňovať to hlúpymi výhovorkami (ále, veď on/ona to tak nemyslel/-a!). Lenže raz ich charakter vypláva na povrch a zrazu vám všetko dá zmysel a uvedomíte si, že ste už dávno vedeli, čo sú zač, lebo vám to sami veľmi ochotne ukázali a naservírovali. Ale vy ste to zakopali, odohnali a obhájili. 
   Obhajovať iných správanie pred ostatnými? Fajn. Obhajovať ho však pred sebou samým? Tak to je úplne iný level. Nezatvárajte oči pred tým, čo vidíte. Nezatvárajte... nuž, vaše vnímanie, pred tým, čo vám hovorí vaše ,,tretie oko". Verte mi, že VY sami viete najlepšie, kto by mal vo vašom živote byť a kto si z vás robí len bábku.

 Lana


You Might Also Like

2 komentárov

  1. Ty řádky jsem četla také snad 4x dokola, protože já jsem přesně ten člověk, který své podvědomí zatlačí vždy někam hodně hodně hluboko a neklade na ně vůbec důraz. Vím, že bych to měla změnit, alespoň trošku, ale ještě jsem nepřišla na to, jak.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja sama s tým tiež bojujem a je to často veľmi ťažké, ale snažím sa vnímať to, čo chcem JA a nie to, čo chcú všetci ostatní okolo mňa a vnímať vlastné pocity, nie tie, ktoré chcú ostatní, aby som cítila... :) hoci, občas ich rozoznať môže byť fuška.

      Odstrániť

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images